Stoneywood School in Aberdeen Completes

04.10.18

Stoneywood School in Aberdeen, designed and delivered by Scott Brownrigg, QS Faithful and Gould, Structural Engineers Fairhurst, Services Engineers TUV SUD and Landscape Designers Wardell Armstrong, has completed and been handed over to Aberdeen City Council. The building was traditionally procured and delivered by Contractor Morgan Sindall Construction.

Funded through the Council's five-year Capital Programme, the £13 million school consists of a two stream Primary School and 60 place Nursery and is located on the site of the former Bankhead Academy.

Cllr Lumsden said: “We are incredibly proud of the programme of school construction and Stoneywood is a very impressive new building. It will provide a wonderful environment for pupils and staff as well as for the wider community. The attention to detail is excellent and the design fits the needs of modern learning, providing the ideal platform.”

The new state-of-the-art school building is conceived around the strongest sustainable design principles, being one of the largest cross laminated timber education buildings delivered to date in Scotland. As a direct result, the calm and spacious aesthetic deriving from the building form delivers a light, modern, natural feeling, healthy learning and working environment for the primary and pre-school stages for the community. 

The school design has been developed around a school heart concept, with a series of elegant ‘lantern’ teaching pavilions embracing the core community and assembly spaces. Each pavilion is generated around a spacious top lit collaborative activity area encircled by classroom teaching spaces. Every teaching space in turn, directly extends and reaches out into the external teaching environment.

Education provision is delivered across 16 classrooms within the single-storey building, each with direct access to the external landscape, which includes a sensory garden, a woodland walk, sports facilities and a new 7 aside 4G synthetic pitch.  In addition to the class, gym, dining, assembly and support areas the accommodation also provides for space integrated flexible teaching areas, future-flex cloakroom areas, a library and a sensory room.

Director of Scott Brownrigg’s Edinburgh studio, Alex Donaldson said of the completion: “Stoneywood School is a potent example of the power of open and inclusive collaboration. Aberdeen City Council had a clear vision for Stoneywood and the Scott Brownrigg team and Morgan Sindall worked closely with the Council and key stakeholders to ensure this vision became a reality.

We are very proud of Stoneywood School. This wonderful project adds to the range of high quality, on-vision portfolio of work being delivered out of the Edinburgh studio.”

The school is finished in natural aggregated panels, larch timber, slate brick and anthra-zinc, nestling sensitively in to the site’s mature tree lined environs. Sports provision, learning and play space, amphitheatre seating area and a woodland walk were conceived for this project to integrate outwardly to the mature boundary and inwardly to the court playgrounds to provide a tree or sky lined backdrop no matter where you are in the school.  

Stuart Parker, managing director of Morgan Sindall in Scotland, said: “We’re incredibly pleased to have completed this project for Aberdeen City Council and it’s great to have handed it over in time for the new 2018 school year. Stoneywood is the culmination of many months of collaborative work between the school, the council and all of the consultants involved. Everyone involved can take pride in transforming a once derelict site into a modern school fit for the 21st century – and one which will prove a valuable addition to the education offering in the area for generations to come.”

The school opened in August ready for the new school year.